Ga naar de inhoud

Programma

Winter 2023-2024

 • PROGRAMMA’S OP AANVRAAG

Workshops Wet Collodion, Platinum Palladium en alle andere technieken kunnen op aanvraag worden georganiseerd. Neem gerust contact met ons op indien je hiervoor interesse hebt.

INSCHRIJVINGEN
Via mail naar 
info@dezilverbeek.be
 of anja@silverstreamstudio.be
Telefonisch 0494 04 29 71
of via onze website: www.dezilverbeek.be


PROGRAMMA WORKSHOPS

 • 26, 27,28 en 29 december: Week van de Analoge Fotografie nog 2 plaatsen beschikbaar
 • MA 08 januari: Workshop digitaal zwart/wit beeld analoog afdrukken in de doka meer info zie onderaan
 • ZO 14 januari: Workshop Liquid Emulsion meer info zie onderaan
 • ZO 21 januari: Workshop Mordançage meer info zie onderaan
 • ZO 28 januari: Workshop Cyanotype meer info zie onderaan
 • ZA 03 februari: Workshop Liquid emulsion meer info zie onderaan
 • ZO 25 februari: Workshop Wet Collodion meer info zie onderaan
 • ZA 02 maart: Analoog Filmpje ontwikkelen meer info zie onderaan
 • ZO 03 maart: Analoog Foto afdrukken op barietpapier meer info zie onderaan

WEEK VAN DE ANALOGE FOTOGRAFIE

26, 27, 28 en 29 december

We nemen vier dagen de tijd om het hele proces van analoge fotografie onder de knie te krijgen. Van het laden van een filmrolletje, het maken van de foto tot het ontwikkelen en printen in de donkere kamer.

 • Dag 1: We leren hoe onze camera werkt, hoe we het licht meten en trekken erop uit om onze eerste foto’s te maken. Nog voor het einde van de dag ontwikkelen we ook onze eerste filmpjes.
 • Dag 2: Bij mooi weer trekken we de natuur in, bij minder mooi weer werken we in de studio. In de namiddag ontwikkelen we onze filmpjes.
 • Dag 3: In de voormiddag maken we contactafdrukken van onze negatieven en kunnen er eventueel nog filmpjes ontwikkeld worden. In de namiddag maken we dan de eerste afdruk op fotopapier.
 • Dag 4: We werken de hele dag in de DOKA om enkele afdrukken te maken. We leren hoe we en beeld dynamischer kunnen maken door het gebruik van split grade printing. We leren gevorderde technieken als burning en dodging.

Kostprijs € 570

Filmpjes (Ilford HP5), fotopapier, chemie, gebruik doka, werken met studio flitsers en ook een broodje met drankje bij elke sessie inbegrepen.

Je brengt best wel zelf je eigen analoge camera mee: 35 mm, 120 mm of 4×5 camera.  Geef een seintje als je niet over een eigen analoge camera beschikt, dan zoeken we een oplossing.


DIGITAAL ZWART/WIT BEELD ANALOOG AFDRUKKEN IN DE DOKA
(Max 3 deelnemers)

We vertrekken van een digitaal beeld, maken een negatief dat we dan in doka afdrukken op klassiek fotopapier.
Eerst worden er proefstookjes gemaakt en we testen ook de verschillende contrasten van het papier.

Prijs € 215,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen en twee negatieven)


LIQUID EMULSION
(Max 3 deelnemers)

We maken in de voormiddag ons eigen papier lichtgevoelig met vloeibare zilvergelatine. In de namiddag leren we een foto afdrukken op klassiek foto papier. Tip: Ben je nog niet vertrouwd met het maken van analoge filmafdrukken dan kan je de workshop ‘Foto Afdrukken’ voordien volgen.

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen. )

Bij gebruik van digitale negatieven is er wel een meerkost voor het aanmaken van de negatieven. Breng dus eigen negatieven mee.


WORKSHOP MORDANCAGE

(Max 3 deelnemers)
Mordençage is een techniek waarbij we eerst een foto afdrukken op klassiek fotopapier om die daarna in een chemisch bad te dompelen waarop het fotopapier gaat reageren. Als je het proces een beetje onder de knie krijgt, ontstaan er sluiers en verkleuringen die een nieuwe dimensie toevoegt aan je beeld.

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen.)
Bij gebruik van digitale negatieven is er wel een meerkost voor het aanmaken van de negatieven. Breng dus eigen negatieven mee.


CYANOTYPE
(Max 3 deelnemers)

Cyanotype is één van de oudste fotografische technieken die tot vandaag nog steeds wordt gebruikt. Iedereen kent wel de typische beelden in “Pruisisch blauw” die zo kenmerkend zijn aan dit procédé maar tijdens onze workshop leren we je tevens hoe je een beeld op smaak kan brengen door het te verkleuren met tannines (koffie, thee,…)

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen. )


WORKSHOP ZOUTPRINT
(Max 3 deelnemers)

Zoutprint is een 19e -eeuws proces waarbij we zelf fotopapier maken. We gebruiken daarvoor zout en zilvernitraat.  Nadien drukken we een foto af op het zelfgemaakte papier, het resultaat is een warm (bruinachtig) beeld met een breed dynamisch bereik.

Tijdens de workshop leer je hoe je het papier voorbereidt, de coating aanbrengt, het fotogevoelige papier belicht met een beeld en uiteindelijk hoe je het belichtte papier ontwikkelt. Je leert ook hoe je, door gebruik te maken van een toner, het beeld kan omzetten naar zwart/wit.

Kostprijs: € 195,00

Alle papier, producten en materiaal inbegrepen. Eén digitaal negatief inbegrepen, je kan er meer afdrukken maar dan is dat tegen extra kostprijs.


WET COLLODION
(Max 4 deelnemers) Inschrijven vóór 1 februari!!!

In deze workshop geven we jou de basis van deze bijzondere fototechniek mee.
Tijdens de Wet Collodium-dag leer je zelf collodium gieten op een aluminium plaat of glas, deze plaat lichtgevoelig maken, juist belichten, ontwikkelen, fixeren en uiteindelijk vernissen.
Elke deelnemer neemt minimaal twee 4×5 zelfgemaakte tintypes mee naar huis.

Kostprijs: € 230,00


WORKSHOP FILMPJE ONTWIKKELEN
(Max 3 deelnemers)
In de voormiddag ontwikkelen we filmpjes
In de namiddag maken we een contactafdruk.

Prijs: € 195


FOTO AFDRUKKEN OP BARIETPAPIER (Analoog)
(Max 3 deelnemers)

We beginnen met basistechnieken om te eindigen meer gevorderde technieken als split grade printing waarbij we leren hoe we de kwaliteiten van variabel contrast fotopapier kunnen benutten om een afdruk te maken

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen. )
Bij gebruik van digitale negatieven is er wel een meerkost voor het aanmaken van de negatieven. Breng dus eigen negatieven mee.


WORKSHOP PLATINUM/PALLADIUM
(Individuele sessie op aanvraag)

Platinum Palladium is een 19e -eeuws monochroom printproces waarbij platinum en palladium wordt gebruikt, twee edelmetalen die nooit kunnen oxideren. Deze prints worden gemaakt voor de eeuwigheid.

Tijdens de workshop leer je hoe je het papier voorbereid, de coating aanbrengt, het fotogevoelige papier belicht en ontwikkeld.
Prijs: € 395,00


INSCHRIJVINGEN

Via mail naar info@dezilverbeek.be of anja@silverstreamstudio.be

Telefonisch 0494 04 29 71
of via onze website: www.dezilverbeek.be